Hem Om SIGBIAnmäl till vårt nyhetsbrevKontaktSitemap

Automationslösningar och HMI upp till 100 meter bort från styrskåpet med HMI-Link


Komplexa maskiner kräver större möjligheter att presentera sin information

HMI-Link industri-PC
Att kunna förmedla information på ett intuitivt och snabbt sätt håller uppe maskinens produktionstakt och minskar oförutsedda stopp och serviceintervall. HMI-Link spelar upp filmer för operatören som inte behöver leta efter pärmar och manualer
En ökad komplexitet med flera nya och komplexa funktioner ställer höga krav på våra maskiners gränssnitt mot användaren, vårt HMI. Det gäller att på ett så optimalt sätt som möjligt anpassa maskinens HMI och koncept till den specifika processen. Maskinbyggare söker effektiva lösningar för exempelvis för USB, ljud, multitouch, bilder och filmsekvenser utan störningar och även med integrerad safety.
 • Operatören skapar sig snabbare en uppfattning om maskinens status med smart och intuitiv visualisering

Förut var det en balansgång mellan god reglering och visualisering

Arbetsgången vid större maskiner är ofta en central styrenhet kombinerad med robusta och decentraliserade operativa enheter runt om i maskinen. Detta gör att både maskinens användarvänlighet och tillgänglighet har ökat. På så sätt säkerställer man en effektiv och problemfri produktionsprocess när man dessutom kan bygga in styrsystemet i en skyddad miljö. Men det har ett par nackdelar, både tekniskt och prismässigt.

Dagens lösningar ger mer att önska men nya lösningar är på väg

filmklipp cat6 ethernet operator touchpanel operatorspanel
Avståndet mellan styrskåpet och operatörspanelen kan med HMI-Link nå hela 100 meter. Genom den höga bandbredden och Cat6 standarden skickas även flimmerfria filmklipp vilket ger operatören extra hjälp och stöd vid felsökning, service och driftstopp.
De nuvarande visualiseringslösningarna är tyvärr ofta både dyra och tungjobbade vid centrala maskinstyrningskoncept. De nuvarande lösningarna innebär den gamla USB-standarden, 1.1 och begränsning på upplösningen och färgdjup som är 1024 x 768 pixlar och 16 bitar. På detta problem har SIGMATEK en lösning.
 • Centrala maskinstyrningar har varit tungarbetade
 • Tidigare fanns det begränsningar i upplösning och färgdjup
 • Undvik långsam dataöverföring

HMI-Link - En kabel för alla signaler

SIGMATEKs lösning heter HMI-Link och är något helt annat. Tekniken riktar sig till centralt styrda maskiner med ett decentralt val av operatörspaneler. HMI-Link bygger på en Ethernet-baserad teknologi, en enkabellösning med allt över en enda kabel. Även överföring av säkra signaler, exempelvis nödstoppsignaler, tas om hand av detta koncept. Konkret, överförs följande signaler:
 • Digitala signaler till bildskärmen
 • Information från operatören och touchpanelen
 • Flimmerfria filmsekvenser, USB-, ljud- och Ethernet-signaler
 
LÄS MER: Servomotor med enkabellösning

Ethernet-lösning med Cat6-kablage billigare än konventionella kablar samt klarar Gigabit-överföring

HMI-Link
SIGMATEK har utvecklat 19 tum stora operatörspaneler för
en decentral styrning i maskiner med centralt placerat
styrskåp. Panelerna kan kombineras till en stor visualisering
100 meter bort.
Konventionella USB- och DVI-anslutningar har en rekommenderad maxlängd på bara 5 meter. Med 100 meter är Ethernet-lösningen väsentligt mycket bättre. Informationen skickas utan inblandning av osäkra switchar eller hubbar mellan styrenheten och operatörspanelen. Dessutom är det förespråkade CAT6-kablaget ett mycket billigare alternativ än en DVI-kabel. DVI, USB, video och säkra signaler tunnlas igenom Gigabit-Ethernet kabeln och anländer helt intakt utan några förluster.
 • Cat6 - Prisvärt kablage
 • Även för Gigabit
 • Avstånd upp till 100 meter

Överföringsteknik med enorma fördelar

HMI-Link erbjuder enorma fördelar då förutom den alltmer ökande informationen som ska presenteras för användaren så ökar också användandet av filmer som demonstration vid idrifttagning, service och underhåll. För att kunna säkerställa en bra kvalitet krävs normalt sett en oerhörd processorkraft som ofta tynger ner själva applikationen och regleringen av motorerna. HMI-Link optimerar laddningstiderna så att även video i full HD (1920 x 1080 pixlar) och 24 bitars färgdjup kan spelas upp utan några problem. De ofta förekommande Thin-Client lösningarna får ofta problem redan då de ska presentera bilder utan störningar. Även överföring av användardata via bildskärmen är hos Thin-Clients ofta allt annat än flytande.
 • Full HD
 • 24 bitars färgdjup
 • Inga rörliga dela i panelen

Tekniken heter HMI-Link och kommer stort

HMI-Link PC101 operatorspanel visualisering
Operatörspaneler som utnyttjar HMI-Link ansluts till SIGMATEKs
PC101. PC101 servar den hårdvaruimplementerade panelerna
med korrekt information via standard Ethernet-kabel, Cat6.
Genom SIGMATEKs hårdvarubaserade ”HMI-Link”-koncept har man en effektiv lösning, lite av en pekare åt vart utvecklingen av fjärranslutna operatörspaneler går. Ethernet-panelen TAE 1911 är en av de första enheterna med HMI-Link. Då terminalen inte har någon processor integrerad så är den dessutom mycket billigare och jämfört med gängse Thin-Clients behöver man inte heller uppdatera några drivrutiner. Som ytterligare grädde på moset så kan man köra parallella paneler utan att belasta processorn i styrningen. Även vid en konfiguration av flera paneler slipper man köpa en massa licenser. Inte heller behöver man installera några nätverksadresser eller liknande då allt är hårdvaruimplementerat, inte minst vid service är detta till stor fördel. Systemet är inte begränsat till något operativsystem och ger därför användaren fria händer och fulla möjligheter.
 • Spegla visualisering till flera paneler
 • Olika paneler med unik information i olika delar av maskinen

Livslängden ökar tack vare det reducerade antalet rörliga delar

Genom att man nu har reducerat bort hårddisk, CPU och fläkt slipper man dessutom ett omständigt och bökigt kylkoncept vid panelen. Det garanterar en högre mekanisk och termisk kapacitet hos panelen och en plan och utrymmeseffektiv design. TAE 1911 mäter 360 mm x 462 mm x 57 mm (B x H x D) och är utrustad med en 19 tums TFT-färgdisplay med LED-bakgrundsbelysning. Förutom sin Ethernet-port för HMI-Link har den nya generationen TAE-paneler USB-kontakter, 2.0, både på fram- och baksidan som standard. Som option kan man även integrera kortläsare eller RFID-läsare och på så sätt säkerställa att bara behörig personal har tillgång till panelen. Man planerar även en lite mindre version i 15 tum.

Spegla samma information på flera skärmar eller låt en skärm presentera en del av något större

HMI spegla
Med PC101 kan man välja att ha flera paneler
vid olika platser vid maskinen. Det går även
att spegla eller synkronisera visualiseringen för ett större
mervärde.
SIGMATEKs innovativa lösning gör det även möjligt att ansluta flera bildskärmar till samma styrning som genom att spegla innehållet därmed ökar maskinens tillgänglighet ifall något går sönder. Naturligtvis finns även möjligheten att ansluta panelerna till en Multi-Monitor, vilket kan jämföras med sammanbyggda skärmar där de olika skärmarna har en delfunktion i en mycket större bild. På så sätt har man täckt upp flera olika scenarier på ett ytterst flexibelt sätt.
 • Bygg samman flera paneler tillsammans
 • HMI-Link - flexibel lösning för större maskiner


Fler pressreleaser