Hem Om SIGBIAnmäl till vårt nyhetsbrevKontaktSitemap

Ecotherm bygger effektiva anläggningar i Mellanöstern med styrsystem från SIGMATEK


Länderna i Mellanöstern arbetar aggressivt med sin nya inriktning, stora byggprojekt, t.ex. sjukhuset för forskning i Qatar, Sidra. Ledande tillverkare av system inom värmeöverföring för hotell och sjukhus är österrikiska Ecotherm. Genom att gå över till kompakta och modulära styrsystem från Sigmatek har systemens ergonomi och energieffektivitet förbättrats avsevärt.

Fjärde generationens familjeföretag inom maskinbyggnation

1880 grundades Ecotherm, då med huvudsyssla som smed. Idag är Ecotherm ett fjärdegenerationens familjeföretag och fokus ligger på värmedistribution, ång- och varmvattenproduktion för stora byggnadskomplex i Mellanöstern. Redan 1996 specialiserade man sig på denna inriktning då man fick sin värmeväxlare patenterad.

Ecotherm kombinerar idéer och hårdvara till en kundlösning med mervärde

ecotherm anläggning rostfrittstål värmeväxlare maskinbyggare
Rent, snyggt och kompakt med en anläggning
från Ecotherm och styrsystem från SIGMATEK
Stort fokus hos Ecotherms kunder är att byggnaderna ska vara miljövänliga och energibesparande en linje även Ecotherms produkter måste följa. Christoph Stangl, marknadschef på Ecotherm förklarar konceptet och framgången: ”Det speciella med våra anläggningar i rostfritt stål är kombinationen av individuella anläggningar och storlek, dess hållbarhet och platsbesparing och patenterade värmeväxlare. ”

Effektiviteten i systemet reducerar energi, plats och risken för legionella!

Tack vare den snabba uppvärmningen producerar man varmvatten med bara en bråkdel av den lagringskapacitet som normalt krävs med fördelen utav insparat utrymme och energi som dessutom reducerar risken för legionella.

Önskemålen på det framtida styrsystemet är standard hos SIGMATEK

system värmeväxlare anläggning styrsystem standardprodukt sigmatek
Många av Ecotherms önskemål i sin specifikation fanns i SIGMATEKs
standardprodukt HZS 555 för ventilation och fastighetsautomation
I början på 2008 startade man planeringen av framtidens operativa koncept. Trots att systemet man använde just då inte hade nått gränsen för sin prestanda så förmedlade den fyra-raders textdisplayen inte riktigt den komfort och användarvänlighet man ville leverera sina kunder. Ecotherm började därför att leta efter en efterträdare till sitt system. Nålsögat var verkligen litet. De olika kriterierna innebar bland annat att man skulle kunna styra, reglera och sköta visualiseringen i en kompakt enhet. Dessutom ska anläggningen klara av speciella miljöer och självgående drift utan konstant övervakning. Mjukvarumässigt sökte man efter en utvecklingsmiljö som bygger på modulär uppbyggnad och utveckling där uppdateringarna av både hårdvara och mjukvara kan utföras av alla operatörer.

SIGMATEKs kompletta lösning och koncept föll avgörandet

Efter en kort men intensiv utvärdering föll valet på SIGMATEK. SIGMATEKs lösning innefattade både projekt, motordrifter och säkerhetslösningar. Detta kan man dessutom kombinera helt fritt som maskinbyggare. All denna hårdvara och teknik strålar samman i en komplett utvecklingsmiljö som tar hand om alla delarna i projektets gång. Dessutom har SIGMATEK erfarenhet utav fastighetsautomation sedan ett par decennier tillbaka vilket också var en fördel för Ecotherm.

Stor valbarhet bland paneler för visualsiering till reducerad mjukvaruutveckling

etv1921 visualisering touchpanel pekskärm
Med touchpaneler från SIGMATEK kan Ecotherm
anpassa sin anläggning till kundens behov och
därmed sälja in ett extra mervärde
Bland Ecotherms standardlösning sätter man in en 5,7 tums VGA TFT LCD pekskärm i färg och med EDGE-processor. All datalagring sker på ett micro SD-kort. Gränssnitten som Eurotherm kan använda sig av är RS232, CAN-bus och Ethernet. På framsidan finns det naturligtvis en USB-anslutning för mjukvaruuppdateringar och extrahering av data. I större anläggningar likt sjukhuset i Sidra sätter man in 19-tums panelen ETV 1921. ”Där vi sätter in denna panel kan vi naturligtvis utöka användarvänligheten mot operatören markant.” förklarar Christoph Stangl om möjligheten med olika stora skärmar. Christoph fortsätter, ”Modulariteten i LASAL ger oss också möjlighet att justera dessa önskemål i efterhand via enkel konfiguration.”

Effektiv och snabb utveckling med besked!

Att prata om effektiv utveckling är alltid enkelt men man måste ibland visa konkreta exempel. Efter endast 1,5 år från det att projektet startade hade man tagit fram en produkt och idriftsatt detta. Klart anmärkningsvärt då anläggningens föregångare inte hade något grafiskt användargränssnitt. ”Idag vinner vi över våra kunder genom att slå våra konkurrenter på fingrarna vad gäller just visualisering och självförklarande grafik. En välkommen bieffekt till detta är att vi dessutom kan visa våra anläggningars funktioner på exempelvis iPad:s” avslutar Christoph Stangl, marknadschef på Ecotherm Austria Gmbh.


Fler pressreleaser