Hem Om SIGBIAnmäl till vårt nyhetsbrevKontaktSitemap

HMI och visualisering med lite mer känsla


Visa kunden er innovativa anda

multitouch dualtouch hmi visualisering
Modern teknologi med dual- och multitouch i våra touchpaneler kommer så småningom att ersätta de "single-touch" paneler som vi använder idag. Det är bara en fråga om när.
En majoritet av våra moderna människa-maskin-gränssnitt, HMI, baseras på touch-teknologi, exempelvis våra smartphones och tablets. Med denna teknologi kan man skapa en mer flexibel visualisering med en smartare presentation av information som kombinerar flera av våra sinnen, på en gång. Dessutom, med dagens multitouch-enheter eller paneler med taktil-återkoppling, enheter som även förmedlar en vibrerande signal, visar maskinbyggaren en innovativ anda och teknik för sina kunder.

Intuitivt handhavande med modernt HMI höjer säkerheten, ökar produktionen och ger ett mervärde

I slutändan vill ett producerande företag att operatören ska kunna arbeta både intuitivt, snabbt och säkert. Med en hårdvara och ett gränssnitt mot operatören som förmedlar sin information på flera sätt ökar man även maskinens produktivitet. Fördelar som gör en maskin lite mer unik med ett litet större mervärde.

SIGMATEK fokuserar på hårdvara för en effektivare betjäning av maskinen

taktil touchpanel haptisk återkoppling
SIGMATEK serieproducerar sin taktila touchpanel. Med sina vibrationer i skärmen känner operatören genast att panelens virtuella knapp verkligen har tryckts på.
Österrikiska utvecklaren och tillverkaren av automationsutrustning, SIGMATEK, jobbar med den allra senaste tekniken inom hårdvara och då även inom HMI-gränssnitt. Fokus ligger på att kunna möta de klassiska önskemålen hos maskinbyggare med framtidssäkra produkter, robust hårdvara och stabila system. De nya teknologierna med multi-touch och taktil återkoppling ger operatören en mer positiv känsla och man arbetar effektivare. Misstag och fel eliminieras med dessa tekniker.

Den "blinda" driften undviks tack vare taktil återkoppling och ljudsignaler

En brist hos de virtuella knapparna bland dagens HMI är den "blinda" driften som operatören ofta ställs inför när man arbetar med en maskin och dess operatörspanel. Att trycka på en touchpanel samtidigt som man ska övervaka en process kan göra operatören osäker på om maskinen har accepterat de nya kommandona alternativt om operatören olyckligtvis har "glidit" iväg med sitt finger från den virtuella knappen. Nu måste operatören släppa blicken från maskinen för att se status på touchpanelen istället. Ofta är inte ljudsignaler tillräckligt i en omgivning med mycket oväsen. Dessa problem löser SIGMATEK åt maskinbyggare genom att erbjuda den taktila ETV 1941.

Taktil återkoppling i serieproduktion

SIGMATEK har redan den taktila touchpanelen, ETV 1941, i serieproduktion. Tekniken i panelen bygger på flertalet elektromagneter som får skärmen att vibrera. Vibrationerna är möjliga tack vare att skärmen inte är fast ansluten till kapslingen. Med SIGMATEKs utvecklingsmiljö kan man implementera de taktila funktioneran och de virtuella knapparna helt fritt efter eget önskemål. Panelen är en 19 tums touchpanel i högkantsformat med integrerad CPU. CPU:n är en högpresterande Intel-Atom processor som tar hand om både reglering och visualisering. Framsidan är dessutom bestyckad med en nödstopp, två knappvred och en RFID-läsare. Naturligtvis är panelen IP65 klassad.
 
LÄS MER: Ökad användarvänlighet med forcefeedback

Multi- och Dual-touch teknologi

multitouch dualtouch touchpanel
SIGMATEKs Multitouchpanel ETV 0853
På området Multi- och Dual-touch för industripaneler händer det mycket. Funktioner som att zooma, bläddra och förflytta objekt på skärmen, funktioner som vi känner igen från smartphones och tablets, öppnar helt nya möjligheter inom handhavande och design av HMI och dess visualiserings koncept. På sikt kommer detta att ersätta dagens "singel-touch" koncept. Funktionerna kommer inte minst att förbättra ergonomin för operatören. Inte minst när det gäller ett säkrare handhavande som kommer både Multi- och Dual-touch väl till pass som alternativ till tvåhandsgrepp. SIGMATEKs svar på dessa funktioner är ETV 0853, en 8,5 tums touchpanel med färgdisplay och en upplösning på 800 x 600 px. I sitt grundutförande finner man gränssnitt för Ethernet, den Ethernetbaserade fältbussen i hård realtid VARAN, USB, USB Mini och can. Den svarta fronten ger ett stilrent utseende.
 
LÄS MER: IP65-klassad touchpanel med Multi-Touch funktion

Oavsett panel, implementationen görs med SIGMATEKs utvecklingsmiljö LASAL

Tillsammans med den innovativa hårdvaran ingår SIGMATEKs utvecklingsmiljö LASAL. LASAL tar på ett enkelt sätt hand om de allt mer komplexa krav som operatörer och slutkunder ställer på sina maskiner. Krav som programmeraren enkelt kan realisera. På så sätt bygger man maskiner och implementerar funktioner med ett mervärde men även ett försprång gentemot sina konkurrenter.
 
LÄS MER: LASAL utvecklingsverktyg


Fler pressreleaser