Hem Om SIGBIAnmäl till vårt nyhetsbrevKontaktSitemap

Kundcase: MagicShoe


Arbetssko istället för fotpedal

Under Euroblech 2014, vid lanseringen av sin senaste generation kantpress, TruBend 5000, så presenterade maskintillverkaren Trumpf samtidigt en annan glädjande nyhet. Kantpressar som är tillverkade i Österrike kommer nu att kunna styras via operatörens arbetssko istället för den mekaniska fotpedalen. Tillsammans med automationspecialisten från Salzburg, SIGMATEK, har man tagit fram den produktionsfärdiga MagicShoe.

Ökad produktivitet

Späckad med smarta sensorer, säker radiokommunikation och med säker positionering utlovas en ökad produktivitet vid plåtbockning. Hela säkerhetskonceptet är TÜV-certifierat och intresset från Trumpfkunderna är enormt.

"Vid kantpressar innebär bättre ergonomi i slutändan en högre produktivitet."

"Vi arbetar sedan en längre tid, mycket intensivt med frågan om ergonomi eftersom vid kantpressar innebär bättre ergonomi i slutändan en högre produktivitet.", förklarar Dipl.-Ing. Armin Rau, ägare till Trumpf Maschinen Austria. "-Vi frågade oss själva: Vad kan vi göra bättre? Med den kabelbundna fotpedalen som operatören hela tiden måste flytta med sig så var vår första tanke att ta bort just kabeln. I den diskussionen ifrågasatte vi pulten med pedal som så. Så uppstod idéen till att integrera fotpedalens funktion i operatörens sko."

SIGMATEK - den kompetenta och flexibla automationsspecialisten

Vägen fram till den produktionsfärdiga lösningen var en lång och inte alltid rak väg. En väg som Trumpf inte gick själv. I Mühlvirtler företaget Schütze-Schue fann man en passande producent av arbetsskon och i SIGMATEK från Lamprechtshausen fann man en kompetent och flexibel automationsspecialist för utvecklingen och tillverkningen av den säkra styrtekniken.

Mer än hälften av de nybeställda TruBend 5000 maskinerna har MagicShoe

Diplomingenjör Armin Rau drar sig till minnes. "Vi var säkra på att när idéen blir både verklighet och en innovation som så, så kommer den tas väl emot av marknaden. Mer än hälften av de nybeställda TruBend 5000 maskinerna har bestyckats med MagicShoe."

Så här fungerar MagicShoe

Utifrån sett så skiljer sig MagicShoe från konventionella arbetsskor genom den avtagbara och därmed utbytbara anslutningsenheten som fästs på häldelen och som även är bestyckad med ett batteri för energiförsörjningen. Batteriet säkerställer skons radiolänk i minst 8 timmar. Inuti sulan detekterar sofistikerade sensorer skons och fotens rörelser. MagicShoe aktiveras genom ett triggermönster gjort av användaren. Genom en viktfördelning av trampdynan färdas verktyget neråt, genom att lätta på trycket återgår verktyget uppåt. Det, i skon, integrerade haptiska återkopplingssystemet låter operatören känna vad vederbörande gör.

S-DIAS applikationen består utav 4 stycken 12,5 mm breda moduler

Den, här använda, kompakta och prestandastarka S-DIAS-applikationen består utav 4 stycken 12,5 mm breda moduler. En Safety-CPU (SCP 011), en standard-CPU (CP 111) samt en kommunikationsmodul (PS 101) och en Safety I/O-modul (STO 081). Integrationen med övriga maskinstyrningen sker via Ethernet-porten och de säkra signalerna överförs via kabel.

Skon kan aktivera nödstoppet

Med skon är det dessutom möjligt att aktivera nödstoppsfunktionen genom en fördefinierad förflyttning. "MagicShoe" kommunicerar trådlöst över en säker radiolänk med Sigmateks egna säkerhetsprotokoll och hårdvara.

Funktionen hos SIGMATEKs hårdvara

S-DIAS Safety-Controller styr och övervakar samtliga säkerhetsrelevanta funktioner inklusive den säkra radiolänken. På standard-CPU:n körs väldigt intensiva beräkningar av det nyframtagna lokaliseringssystemet med ultraljudssignaler.

Lokaliseringen

För en säker lokalisering har man byggt in flera ultraljudssensorer i maskinens sockel som tar emot signalen från ultraljudssändaren i MagicShoe. Via mätning och triangulering beräknar en komplex utvärderingsalgoritm, som tagits fram i samarbete med LCM - Linz Center of Mechatronics, operatörens exakta position. Så fort operatören lämnar kantpressens definierade arbetsområde stannar maskinen. Diplomingenjör Dr. Martin Bruckner, Mjukvaru- och styrsystemstekniker vid Trumpf, berättar: Utvärderingen av operatörens position är allt annat än trivial. Särskilt att göra det hela riktigt säkert var en riktig utmaning. Tack vare engagemanget och den kompetens hos alla parter i projektet lyckades vi till slut gemensamt lösa denna utmaning.

Mycket programmering

Diplom Ingenjör Martin Bruckner berättar, "Det ligger mycket programmering här i." Diplomingenjör Bernd Hildebrand, Försäljningsansvarig SIGMATEKS österrikiska marknad, tillägger, "Med den speciella Safety-Applikationen säkerställer vi att det bara går att styra kantpressen inom det giltiga arbetsområdet och att det inte kan gå fel. Denna säkerhetsanordning har förövrigt inget att göra med maskinens beröringsskydd, för det använder Trumpf sitt egna optiska säkerhetssystem.

En ekonomiskt portabel lösning

"Investeringskostnaden återbetalar sig snabbt för kantpress tack vare den ökande produktiviteten", betonar Diplomingenjr Armin Rau. Tillsammans med våra övriga ergonomiska vidarutvecklingar hos TruBend 5000-serien så har vi en produktivitetsökning på runt 25%. "Ur min synpunkt har samarbetet i projektet fungerar utmärkt", sammanfattar Diplomingenjör Armin Rau. I SIGMATEK har vi hittat en väldigt innovativ och flexibel partner. Hos Trumpf har vi hela tiden nya innovativa idéer på gång och någon idé kommer vi säkert att realisera tillsammans med SIGMATEK. Bernd Hildebrand, "Det var ett utmanande projekt för oss, precis vad vi letar efter. MagicShoe är ett bra exempel på hur långt SIGMATEK kan ta en kundanpassad utveckling."

Fler pressreleaser