Hem Om SIGBIAnmäl till vårt nyhetsbrevKontaktSitemap

Mobil handcontroller med WLAN-kommunikation


Mobil handcontroller - nu helt obehindrat

HGW1031 batteridriven handcontroller
HGW 1031, den trådlösa handcontrollern för maskiner och anläggningar där operatören behöver frihet att röra sig. Finns med nödstopp
Maskintillverkare och automationstekniker arbetar sedan en längre tid med mobila, bärbara enheter för att operatörer mer fritt ska kunna betjäna och övervaka sina maskiner och anläggningar. "-Ingen vill ha en begränsad räckvidd. Maskinoperatörer och servicetekniker behöver kunna röra sig fritt vid drift och igångkörning av tillverknings- och robotceller samt större maskiner och anläggningar." berättar Franz Aschl vid innvoationsgruppen hos SIGMATEK. "-Därför levererar vi handcontrollers med längre och längre kabel. 25 meter är numera regel än undantag." Med Industri 4.0 runt hörnet och Internet of Things är det inte längre ok. Därför släpper nu SIGMATEK HGW 1031, en trådlös mobil handcontroller med WLAN-kommunikation.
  • Ingen mer kabel
  • Trådlös kommunikation via WLAN

Maskiner står ofta bakom galler och skydd - begränsar operatörens arbete

Arbetsskydd och förebyggande av olyckor tas på största allvar inom industrin. För att undvika fara bygger man in rörliga komponenter och delar av komplexa maskiner i celler, bakom galler. Galler omringar allt större delar av produktionsanläggningen. Detta skyddar operatören men nackdelen är att det ofta skymmer sikten där operatören är placerad.
  • På grund av fara byggs många processer in i celler och bakom skydd
  • Sikten för operatören hindras
  • Allt vanligare att större delen av produktionen byggs in

Operatören behöver kunna följa sin maskin och dess process

HGW 1031 nödstopp
Nödstopp integrerat kommer i andra versionen av HGW 1031
För operatören är det i många fall tvunget att kunna följa processen och genast agera, exempelvis med nödstoppsfunktion. Nödstoppsfunktion kommer att integreras i nästa version av HGW 1031. Exempelivs vid igångkörning och optimering av anläggningens drift och rörelser måste man omgående kunna reagera när exempelvis en kollision hotar.
  • Med HGW 1031 kan operatören följa processen med större frihet

Kabel har alldeles för många nackdelar - kabelbrott som orsaker driftstopp är en stor nackdel

Långa kablar har flera nackdelar. Kombinationen av alla trådar för strömförsörjning och dataöverföring samt skärmning och en robust mantel för en tuff miljö gör kablaget mycket tungt. Eftersom kabeln ofta är jobbig att rulla upp så blir den ofta liggandes någonstans där den ofta ligger i vägen och personalen riskerar att snubbla. Dessutom kan kabeln gå sönder när truckar eller andra maskiner kör över kabeln. Ett kabelbrott är ofta en mer eller mindre katastrof. Om handcontrollern med nödstopp får ett kabelbrott så försätts maskinens säkerhetssystem i säkert tillstånd. Dessa oplanerade stillestånd kan bli mycket kostsamma.
  • Kabel är tungt och begränsar rörligheten
  • Vid kabelbrott kan man drabbas av långa produktionsstopp

Trots batteri - samma vikt som förut

HGW 1035 har, precis som sin kabelbundna systerpanel, en 10,4 tums touchpanel med en EDGE2-processorteknik. Man har samma kapsling och mått och därmed är även skyddsklassningen IP54. För att underlätta arbetet får en mobil handcontroller inte vara för tunga att bära. Det var en utmaning under utvecklingen. "Vi har utvecklat vår handcontorller så att den kan köras på full last i 2 timmar, varefter man kan ansluta till strömförsörjningen eller stänga av." berättar Franz Aschl vidare. Så har man lyckats att behålla vikten av 1,2 kg, precis så tung som den kabelbundna varianten. Faktum är att HGW 1031 känns lättare i och med att man inte behöver dra med sig kabeln hela tiden.

Växla handcontroller, kablebunden eller trådlös, helt fritt utan ändringar i mjukvaran

Önskar man olika optioner av sin maskin och anläggning så är det möjligt att, helt utan mjukvaruändringar, skifta mellan den trådlösa HGW 1031 och den kabelbundna systerenheten. Det endas som krävs är nätverksinställningar, ingen mjukvara.

Trådlöst till samma pris som med kabel, vad väljer du?

"HGW 1031 kostar lika mycket som handcontrollern med kabel." förklarar Franz Aschl. "Vi glädjs åt att användare av SIGMATEKs automationsteknik nu ges möjligheten att lyfta nivån på ergonomi för sina maskiner och produktionsceller som passar till Industri 4.0 och "Internet of things".

Fler pressreleaser