Hem Om SIGBIAnmäl till vårt nyhetsbrevKontaktSitemap

Modulär produktionslinje för hamburgare


Modern och unik produktionslinje realiserades på mycket kort tid

produktionslinje sigmatek hamburgare
Sleegers Technique blev kontaktade av en premiumkund med uppdraget att bygga en produktionslinje av hamburgare. Det hela var möjligt tack vare hårdvara och mjukvara från SIGMATEK
Det nederländska maskinteknikbolaget Sleegers Technique från Nieuwkuijk är specialiserat på skära, stapla, väga och förpacka mat ex. kött, fisk, ost eller kakor. En premiumkund kontaktade Sleegers med uppdraget att bygga en komplett produktionslinje för en fabrik i USA på mindre än ett halvt år. Uppdraget var: Hackat kött i form av hamburgare måste levereras i hygieniska förpackningar till ca 80 Lidl butiker i USA. Med hårdvara och mjukvara från Sigmatek kunde en modern och unik produktionslinje realiseras på mycket kort tid.
 • Bygga en komplett produktionslinje för en fabrik i USA
 • Hamburgare måste levereras i hygieniska förpackningar
 • Hårdvara och mjukvara från SIGMATEK

Maximal flexibilitet, integrerad säkerhet och specialfunktioner

Resultatet blev en 40 meter lång produktionslinje där cirka 20 funktionella enheter är flexibelt anslutna. Med kunskapen hos SigmaControl, SIGMATEKs nederländska försäljningspartner, kunde en modern och unik produktionslinje, realiseras med hårdvara och mjukvara från SIGMATEK på mycket kort tid. Kraven på produktionslinjen av hamburgare är höga: Maximal flexibilitet, integrerad säkerhet och specialfunktioner så som vägningsmoduler och metalldetektorer. Därtill ska det vara möjligt att med jämna mellanrum lägga till specialerbjudanden för PR-erbjudanden i produktionen.
 • 40 meter lång produktionslinje
 • 20 funktionella enheter
 • Möjligt att med jämna mellanrum lägga till specialerbjudanden och PR-erbjudanden i produktionen

Kombinera ett antal maskiner efter behov för att göra en komplett linje

Egentligen har jag byggt specialmaskiner hela mitt liv, säger Huub Sleegers, VD för Sleegers Technique: "Det är vanligtvis en kombination av funktionella moduler. En modul tar över t.ex. skärning, stapling eller formning, en annan vägning, en annan lägger papperet under och ytterligare ett visst antal lager ovanpå i ett specifikt mönster. Egentligen logiskt att vi är beroende av ett modulärt koncept. Om du bygger "kundanpassat" kan du kombinera ett antal maskiner efter behov för att göra en komplett linje."
 • En kombination av funktionella moduler
 • Logiskt att vi är beroende av ett modulärt koncept
 • Om du bygger "kundanpassat" kan du kombinera ett antal maskiner efter behov för att göra en komplett linje.

En multi-touch HMI för att styra själva maskinlinjen

ETT-touchpanel multitouch
Hela maskinlinjen styrs och övervakas från en och samma HMI-panel. Panelen har kontakt med alla de 20 modulära enheterna i produktionslinjen.
"Hamburgerlinjen uppfyller alla de krav som ställs på moderna maskiner", säger Sleggers projektledare Jeroen van Beurden: "En multi-touch HMI för att styra själva maskinlinjen, alla funktionella enheter är sammankopplade och all data kan hittas i en gemensam databas. Det här är helt nytt, eftersom varje modul hade tidigare ett eget program, en egen bildskärm och egna recept. En förenkling på operativ nivå med ett lättförståeligt användargränssnitt är mycket viktigt. "Huub Sleegers tillägger:" Jag kommer från "skärningsvärlden" själv. Eftersom du har, till exempel en korvskivare med vilken minst 1 000 skivor skulle komma ut ur en 60 cm lång salami. När du installerade maskinen var det 200 parametrar som jag kunde påverka och operatören på plats också - det är komplicerat. Därför är det viktigt för oss att titta på maskinens krav, inte bara ur teknisk synvinkel utan även med operatörens ögon. Vi går igenom konfigurationen uppifrån och ner och medvetet tar vi komplexa inställningarna till en annan nivå. "Jeroen van Beurden berättar i detalj:" Vi har flera nivåer som kan nås med rätt behörighet. Som en extra "feature" i utvecklingsmiljön LASAL från SIGMATEK kunde vi genom Machine Manager importera ett journalsystem där alla händelser kan presenteras visuellt i touchpanelen. Varenda parameter som ändras loggas dessutom. Huub Sleegers: "På de gamla maskinerna var det så, att morgonskiftet hade sitt program och eftermiddagsskiftet ett helt annat program även för samma produkt. Nu kan bara de mest effektiva inställningarna väljas.
 • Alla funktionella enheter är sammankopplade och all data kan hittas i en gemensam databas.
 • En förenkling på operativ nivå med ett lättförståeligt användargränssnitt är mycket viktigt.
 • Nu kan bara de mest effektiva inställningarna väljas.

Modern servoteknik

Under de senaste två åren har Sleegers Technique investerat kraftigt i utvecklingen av sina maskiner. Fyra personer behandlade maskinernas utformning, design och funktionalitet. Huub Sleegers: "Vi utgår från malet köttet och i slutet har man en hamburgare som lämnar fabriken vägd, förpackad och märkt. Där emellan finns en rad olika arbetssteg. "Det är ofta i början av produktionslinjen som de speciella Sleegers-funktionsmodulerna påträffas. Efter att produkten har delats, formats och vägts (vägningsmodul med utstötningsenhet) startar ”underleavers” (enheter som separerar produkten med folie/pappers emellan) och ”stackers” (enhet för att stapla produkterna) sitt arbete. Underleaver-maskinmodulerna är sammanbyggda med en så kallad "Lane Devider": ingenjörskonst där burgarna delas upp i två rader och sedan vackert läggs ner i en bricka. Brickorna har strax innan ”Tray Dispencer” delats upp en och en för att transporteras fram och fyllas med burgare. Med sensorer är rörelserna automatiska, mer exakta och snabbare - och här är det också kul att se hur djupt Sleegers integrerar servotekniken. Där konkurrenterna använder mycket mekanik där använder Sleegers istället motorer för att påverka hastighet, kraft och position. Huub Sleegers: "Vi bygger exceptionella moduler som är robusta, lätta att rengöra och lätta att underhålla. Våra maskiner är kompakta och vattentäta och vi försöker använda så få kablar som möjligt. "
 • Investerat kraftigt i utvecklingen av sina maskiner
 • Kul att se hur djupt Sleegers integrerar servotekniken

Intelligent, robust och säker

styrskåp S-DIAS DIASDrive
Kompakta S-DIAS sparar mycket plats i stryskåpet
Enligt Jeroen van Beurden är Sleegers också framåt när det gäller maskinoptimering: "Vi utvecklar intelligenta lösningar. I våra maskiner monteras elektroniken alltid på en separat plåt, som - på grund av värmebryggan - inte är direkt ansluten till ytterramen. När den omgivande temperaturen är några få grader över 0 och städpersonalen tvättar maskinen i 80 grader varmt vatten så resulterar det i en stor temperaturskillnad, varigenom kondens uppstår i kopplingsskåpet. Därför finns det en speciell avskärmning i maskinen, golvet är sluttande och utrustat med en speciell ventil. "Dubbeldörrs gångjärn används i skåpdörrsdesignen och i närheten av HMI-panelen finns en RJ45-kontakt för att ansluta en bärbar dator, allt för att skåpsdörren ska öppnas så lite som möjligt - en fördel i en miljö där högsta hygiennivå är ett måste. Jeroen van Beurden: "Detekterbara buntband är inte obligatoriska i styrskåp, men vi brukar använda dem. Och även för kontakter väljer vi FDA-kompatibla kablar där kraft, kommunikation och luft dras. "
 • Vi utvecklar intelligenta lösningar.
 • I närheten av HMI-panelen finns en RJ45-kontakt för att ansluta en bärbar dator

Också testat flera olika styrsystem genom åren

Sleegers sätter in Sigmateks styrsystem. Den kompletta lösningen består av kompakta S-DIAS CPU och S-DIAS I/O-moduler inklusive säkerhetsmoduler, det modulära servodrivelösningen DIAS Drive och moderna ETT multi-touch operatörspaneler. Huub Sleegers: "Som så många andra maskinbyggare har vi också testat flera olika styrsystem genom åren. Vi hade problem med komponenter som inte kunde kommunicera med varandra och därmed fungerade de inte tillsammans. Utvecklingen av våra maskiner har gjort ett så stort genombrott de senaste åren så vi accepterar inga andra styrsystem längre. " Jeroen van Beurden: "Vi är glada åt att vi nu kan sätta in super-kompakta S-DIAS CPU och I/O-moduler från Sigmatek i alla våra modulära enheter. I det objektorienterade utvecklingsverktyget LASAL kan alla dessa modulära enheter både visualiseras och konfigureras i Hardware-Editor. Vid programmering kan vi använda många av de en gång skapade och testade objektorienterade klasserna med små justeringar om och om igen. Detta sparar mycket utvecklingstid. "Säkerhetsaspekterna får inte glömmas i en förpackningslinje. När det gäller säkerhet finns det en komplett SIL3-kedja, där nödstoppskommandon och eventuella larm visas tydligt i kontrollpanelen. Jeroen van Beurden: "För några veckor sedan var vi tvungna att lösa ett problem utomlands, och genom en fjärranslutning såg vi att det var ett kabelbrott i en säkerhetsbrytare som inte startade maskinen, och inom två timmar var problemet löst. Det var en riktig kick! "
 • Sleegers sätter in Sigmateks styrsystem.
 • Som så många andra maskinbyggare har vi också testat flera olika styrsystem genom åren.
 • I det objektorienterade utvecklingsverktyget LASAL kan alla dessa modulära enheter både visualiseras och konfigureras i Hardware-Editor.

Om kunden behöver något speciellt anpassas linjen i enlighet med deras önskan

modulär produktionslinje
Produktionslinjen som producerar hamburgare åt Lidl i USA byggdes upp av flera olika moduler, alla med sin specifika uppgift.
Enligt Jeroen installeras hela 8 200 komponenter i denna halvautomatiska hamburgerlinje, plus moduler som köpts in. Majoriteten är Sleegers standardmoduler, men om kunden behöver något speciellt anpassas linjen i enlighet med deras önskan. Huub Sleegers: "För mycket speciella funktioner, till exempel som försegling av brickor är det inte självklart att en egenutveckling är rimlig. Då integrerar vi specifika maskinmoduler från andra tillverkare med hjälp av något av alla de gränssnitt som finns tillgängliga i SIGMATEKs system.
 • Majoriteten är Sleegers standardmoduler
 • Då integrerar vi specifika maskinmoduler från andra tillverkare

Långsiktigt samarbete med varje kund

Även när det gäller service och att lösa tekniska problem håller sig Sleegers-teamet långt fram. Huub Sleegers: "Vi har implementerat en testfunktion i varje enskild modul. Varje morgon aktiveras ett testprogram som kontrollerar varje parameter. "Fokus ligger på långsiktigt samarbete med varje kund och därför är det viktigt för Sleegers att leverera och garantera kvalitet. "Maskinlinjen måste fungera i minst tio år, efter fem år gör vi standardmässigt maskinuppdateringar," förklarar Huub Sleegers, "och vi försöker att använda samma komponenter så långt som möjligt i maskinmodulerna. Dessutom erbjuder vi våra kunder reservdelspaket. Detta förenklar vår support, eftersom de nödvändiga reservdelarna redan är hos kunden och då kan vi snabbt hjälpa till även över långa avstånd."
 • Vi har implementerat en testfunktion i varje enskild modul.
 • Fokus ligger på långsiktigt samarbete med varje kund


Fler pressreleaser