Hem Om SIGBIAnmäl till vårt nyhetsbrevKontaktSitemap

Pick and Place - enkelt realiserat med motion-control från SIGMATEK


Specialiserat sig på utveckling och integration av Gantry-robotar i sina maskiner

gantry robot maskin styrsystem
Automationslösning från SIGMATEK för sömlös integration och drift av Gantryrobotar
Degramec i belgiska Lochristi har specialiserat sig på tillverkning av maskiner för hantering av blommor och plantor. Nytt i sortimentet är Speed-flex-Roboter. I holländska Wateringen är redan 16 av dessa maskiner i drift på en 8 hektar stor orkidée-plantage. Man utvecklade en Gantry-robot för att kunna förflytta och hantera alla plantorna på ett snabbt, noggrant och försiktigt sätt. Gantry-robotarna automatiseras med en komplett automationslösning från SIGMATEK.

Flexibel automation möter slutkundens beställningar

I dag är det mer regel än undantag att slutkunder gör sin beställning utifrån det behov man har för stunden. Det innebär att storleken på en beställning kan variera stort. Att kunna lösa sådana oregelbundna produktionstoppar kräver ett flexibelt koncept. Automatisering av maskinlinjer inom bl.a. odling och förädling av blommor. Vid den stora holländska produktionsanläggningen produceras årligen ca 4 miljoner orkidéer. 16 Speed-e-flex maskiner är här i drift.

Hela processen börjar och slutar med en robot

gantry robot maskinlinje
I en del av produktionslinjen planteras
blommorna om
Jochen de Graeve, Manager vid Degramec, berättar: "Hela processen börjar och slutar med en robot. Först sätts de små plantorna i små behållare. Efter ett par veckor växer det ut små blad och det är nu vi sätter dem på ett transportband och scannar av dem med en kamera. Därefter sorteras de och sätts ner i små krukor." Kvalitestkraven på denna slutprodukt är höga. De Graeve berättar att under sin tid på plantagen lyfter man och vänder på plantan i snitt 10 gånger. Samtidigt är det så klart viktigt att bladen inte tar skada för då får man kassera orkidéerna. Plantorna förflyttas och planteras om i större krukor hela två gånger. Vid själva omplanteringen har man mellan 50 och 70 plantor per kvadratmeter där roboten väljer ut en planta och sätter den i en större kruka.

Robot med Gantry-princip

gantry robot servomotor
Principen för en Gantry-robot är att de två
servomotorernas inbördes riktning förflyttar
själva griparmen både vertikal och
horisontellt
Degramec har under årens lopp samlat på sig stor erfarenhet inom Gantry-robotar. I en sådan robot monteras två servomotorer in och som sen driver en kugghjulsrem för att realisera hela förloppet. Vid användandet av endast en rem krävs att servomotorerna jobbar absolut synkront. Robotens rörelser bestäms av servomotorernas riktning. Om de båda snurrar åt samma håll görs en förflyttning upp eller ner och när servomotorerna snurrar åt olika håll så sker en förflyttning i sidled. På så sett kan man definiera ett mycket komplext men samtidigt flexibelt rörelsemönster med förhållandevis ekonomiska motorer. En annan fördel med servomotorerna är den låga vikten.
 
LÄS MER: Servomotorer

16 maskiner med samma princip men ändå olika uppgifter

De Graeve beskriver förloppet: "I princip är alla 16 gantry-maskinerna likadana men utför ändå olika uppgifter. Några förflyttar blommorna andra planterar om blommorna. Nyckelfrågan är alltid hur mycket vikt som ska förflyttas? Hur högt varvtal behöver vi på motorerna och vilken resulterande hastighet behöver själva rörelsen?"

Konfiguration av robotarna

Under själva utvecklingen av Speed-e-flex gjordes ändringar i mekaniken för bl.a. en speciell grip-funktion. Vi letade efter en funktion där vi kunde gestallta Gantry-roboten i ett HMI så att robotens rörelsemönster enkelt kunde programmeras. Det gick mycket smidigt med vår lösning från SIGMATEK. Vår all-in-one touchpanel i färg och ett integrerat PLC kommunicerar i hård realtid över VARAN med C-DIAS modulerna i styrskåpet. En gemensam fältbuss för alla axlarna effektiviserar kommunikationen och avlastar även själva systemet. Alla CPU:er är anslutna till ett överordnat system via VARAN. Det överordnade systemet sammanställer sen informationen om lediga bord och nya beställningar som görs. Detta leder till en bättre överblick av systemet och processen samt en effektivare produktion av våra blommor.
 
LÄS MER: HMI med CPU

DIASDrive 100 - modulär och kompakt servolösning för hög dynamik

DIASDrive 100 är en kompakt servodrive som modulärt kan byggas samman för hela åtta servomotorer på samma bakplan. Denna servodrive är speciellt framtagen för just fleraxliga applikationer och är för effekter uppt ill 2 kW och en toppström på 15 A. Detta gör den till en optimal och perfekt lösning för maskiner inom förpackningsindustrin och maskiner för hanteringsutrusting. Servomodulerna monteras på bakplanet med en enkel klick-funktion. I standardutförandet finns både Safe Torque Off, STO, och Safe Stop 1, SS1, integrerat vilket klart förenklar maskinens säkerhetskoncept.
 
LÄS MER: DIAS Drive 100


Fler pressreleaser