Hem Om SIGBIAnmäl till vårt nyhetsbrevKontaktSitemap

Racupack med praktiska förpackningslösningar för chockladkakor i högt tempo


Beslutet att välja SIGMATEKs styrsystem ökade maskinens prestanda och förkortade utvecklingstiden

Racupack förpackningsmaskin
Holländska Racupack insåg att man inte kunde hålla isär maskinens styrsystem och maskinens säkerhetslösning. Arbetet blev för omständigt. SIGMATEK erbjuder en lösning med styrsystem och säkerhetslösning sömlöst integrerat. Då var valet enkelt
Holländska Racupack har specialiserat sig på att tillverka förpackningsmaskiner mot sina slutkunder. Chockladkakor packas i plastfolie, svetsas igen och packas därefter ner i en pappersförpackning. Racupack tog beslutet att ställa om sin utveckling av maskiner till att sätta in styrsystem från SIGMATEK. I efterhand har man kunnat räkna hem en väsentlig ökning och modernisering av styrsystem, drivsystem, säkerhetstänk och visualisering, allt tack vare den kompakta och ekonomiska hårdvaran samt den objektorienterade programmeringen från SIGMATEK.

Europas största tillverkare av bars använder maskiner med SIGMATEK styrning

Europas största tillverkare av snacks i form av bars är holländska VSI i holländska Leerdam. 275 medarbetare tillverkar bars som exporteras ut till hela världen. VSI tillverkar uteslutande kundspecifika bars och från recept till färdig produkt är kunderna hela tiden i trygga händer hos VSI som i sin tur är i trygga händer hos maskintillverkaren Racupack!

Racupack sätter ihop egentuvecklade maskindelar till färdiga linjer och reducerar kostnaderna

Racupack med sina 40 anställda medarbetare har fokus på förpackningsmaskiner där individuella produkter lagras och samlas ihop till större enheter varefter det packas ner i lådor. De modulärt uppbyggda maskinerna bygger på de standardiserade modulerna som beroende på ändamål sätts samman och skapar en färdig linje, kundspecifikt varje gång. På så sätt kan Racupack dels hålla nere sina produktionskostnader men även underhåll och service av sina maskiner.

Racupacks "Boxing-machine" förpackar 225 kartonger i minuten med 8 bars i varje kartong!

boxing machine förpackningsmaskin Racupack
Racupacks lösning där man både plockar fram, viker och fyller en kartong i farten
Racupacks maskin RTC 220 Slimline är en förpackingsmaskin av typen "Boxing-machine" för att förpacka flera produkter ner i en kartong. Inställningarna på maskinen tillåter kartongstorlekar på 105-250 mm långa, 50-160 mm breda och 20-80 mm höga. Maximalt 225 kartonger bearbetas per minut! De platta kartongerna lyfts upp av sugkoppar och placeras på ett transportband med en hastighet av 1,5 m/s. Samtidigt försluts ena sidan av kartongen och från andra sidan fyller man på med bars och när kartongen är full försluts den helt. Takten i maskinen är mycket imponerande. En kartong om 8 bars blir med 225 kartonger hela 1 800 bars i minuten!

Styrsystemsmässigt så är RTC 220 Slimline en verklig utmaning på flera områden

Arno Muit, styrelsemedlem sedan 2 år tillbaka på Racupack, berättar:" Avgörande för den smidiga funktionen och driften av vår maskin är den exakta och noggranna styrningen. Kommunikation mellan flera hundra in- och utgångar samt reglering av flera synkrona axlar måste fungera till 100%. Därtill är det ju nödvändigt att kunna lägga dessa väldigt komplexa och avancerade funktioner under en visualisering som talar enkelhet och är lättförståelig att jobba med."

Racupack ansåg sig inte längre kunna hålla isär styrsystem och Safety utan ville integrera dem båda

touchpanel automationslösning nödstopp HMI
Racupack kunde inte se någon fördel med en extern safetylösning vilket var en av anledningarna till att valet föll på SIGMATEK som ny huvud leverantör av styrsystem
Arno Muit fortsätter: "Vid alla dessa synkrona driftsätt och maskinens höga hastighet är det mycket viktigt med en hög säkerhet och sofistikerad säkerhetsteknik. När någon öppnar en dörr eller en lucka så måste maskinen genast stanna och sättas i ett säkert tillstånd. Vi kunde inte längre sära på maskinens styrsystem och PLC å ena sidan och vår Safety och säkerhets PLC på andra sidan. Vårt mål är att utveckla och tillverka maskiner utav bästa teknik och därför gjorde vi valet att titta på nya leverantör av styrsystem som kan leverera allt detta i en komplett lösning."
 
LÄS MER: Safety System

Effektiv totallösning med SIGMATEK

Racupack letade inte länge innan man fastnade för SIGMATEK som huvudleverantör av styrsystem, mycket tack vare det ekonmiska pris/prestanda förhållande som SIGMATEKs produkter har men även av flera orsaker. SIGMATEKs lösningar har en öppenhet mot andra system som Racupack också söker när man vid speciella tillfällen måste ta in andra märken och produkter och då är integration med SIGMATEK att föredra.

Lägger stort värde i utvecklingsmiljön - med OOP och LASAL arbetar man metodiskt

"Racupack lägger också ett stort fokus på en användarvänlig och smidig utvecklingsmiljö som i SIGMATEKs fall dessutom är konsekvent och smart strukturerad.", förklarar Arno vidare. SIGMATEK sätter sedan år 2000 in styrsystem som man implementerar med tekniken objektorienterad programmering. Det sättet att programmera förenklar utvecklare och programmerares arbete både vid implementation av själva styrningen men även visualiseringen, Motion Control, Safety så väl som Service och fjärrövervakning. Att arbeta metodiskt med objektorienterad programmering, OOP, sparar man både tid vid utveckling som vid felsökning och framtida vidareutveckling.
 
LÄS MER: LASAL utvecklingsverktyg

Snabb support från lokal kontakt och huvudkontor i Österrike

Även om man jobbar med den bästa utvecklingsmiljön så behöver man alltid hjälp och support, speciellt i början. Vincent Agema, teknisk ingenjör vid Racupack, berättar: "Det stöd och den hjälp vi fick från SigmaControl, SIGMATEKs holländska partner, men även från SIGMATEKs självt var helt utmärkt. Vi behövde aldrig vänta länge för en lösning på vårt problem eller svar på våra frågor.

Mycket nöjd över beslutet att skifta

Racupack visar upp en stor bredd i den hårdvara man använder i sin maskin. Den integrerade safety-lösningen är central i hela lösning med sin övervakning och nödstopp. Servodrives upp till 14 kW sätts in och synkroniseras med den IP65 klassade touchpanelens integrerade PLC. Touchpanelen hänger i en vridbar arm och med sina 8 digitala in- 8 digitala utgångar har man direkt ute vid operatören möjlighet att ansluta knappar och diverse vred utan lång kabeldragning in till styrskåpet. Arno har bara en sak att säga om valet av SIGMATEKs som huvudleverantör av styrsystem: "Jag är mycket nöjd och glad över beslutet att byta styrsystem!"
 
LÄS MER: DIAS Drive 300


Fler pressreleaser