Hem Om SIGBIAnmäl till vårt nyhetsbrevKontaktSitemap

S-DIAS och HMI-Link drog många nyfikna besökare under SPS/IPC/DRIVES 2012


S-DIAS och HMI-Link - innovationer som lockade många besökare

19 tums touchpanel och 950 gram lätt handkontroll och i mitten PC301 som monteras
centralt i styrskåpet
Det var så klart ett stort intresse för SIGMATEKS nya I/O-serie S-DIAS under SPS/IPC/DRIVES mässan i Nürnberg 2012. Förhandsinformationen avslöjade att det skulle vara världens mest kompakta I/O-system. Dessutom fanns HMI-Link i sin utökade version med en mobil handkontroll, 950 gram lätt. Utvecklingsmiljön LASAL Class som knyter samman alla dessa hårdvarudelar belystes naturligtvis också!

Enkel montering av S-DIAS, helt utan verktyg och på en standard DIN-skena

S-DIAS drog som förväntat många blickar till sig och tv-team fanns i montern under onsdagen, dag 2, för att göra reportage om S-DIAS. Det unika med S-DIAS är just den kompakta designen. 20 kanaler finns på den extremt smala modulen, 72 mm. Utan några specialverktyg eller verktyg över huvudtaget monteras S-DIAS till önskad konfiguration och fästes därefter enkelt på en standard DIN-skena.

Integrerad buss och strömförsörjning i S-DIAS kapsling

Olika S-DIAS moduler kombineras och sätts ihop för att passa maskinen på ett optimalt sätt. Den integrerade strömförsörjningen och bussystmeet för kommunikation underlättar allas arbete. S-DIAS systemet kommunicerar med övriga enheter och PLC via fältbussen VARAN i hård realtid.

Stöttålig och robust - fokus hos S-DIAS

S-DIAS har egenskaperna stöttålg, robust och användarvänlig. Stort fokus har lagts på dessa delar och att skapa en serie moduler som är extra tåliga mot mekaniska vibrationer och smidig att handskas med. Att använda sig av en standard DIN-skena där möjligheten att bygga vidare åt sidan när man behöver fler I/O:s är också ett steg i att göra maskinbyggarnas arbete enklare.

S-DIAS Safety fungerar även som helt separat säkerhetsstyrning

Till skillnad från många andra lösningar och system så behöver S-DIAS Safety inget vanligt PLC för att kunna övervaka de säkerhetskritiska funktionerna. S-DIAS Safety kan monteras och installeras helt fristående.

HMI-Link integreras i handkontroller, robottillverkare visade stort intresse för 100 meter frihet

HMI-Link visades upp på den svenska marknaden under Scanautomatic 2012 i Göteborg. Då presenterades en 19 tums touchpanel. Under SPS/IPC/DRIVES i Nürnberg 2012 hade SIGMATEK gått ett steg längre och integrerat tekniken i en handkontroll som endast väger 950 gram.

Robottillverkare kan dra stor fördel av HMI-Link i en handkontroll

Lättviktsvarianten av HMI-Link för robotlösningar har flera fördelar utöver sitt långa avstånd till styrskåp och den låga vikten. HMI-Link är oberoende av vilket operativssystem som maskinens PLC kör i grunden. Parametrar som man önskar få presenterade i visualiseringen överförs smidigt och snabbt mellan maskinens PLC och PC301 som är HMI-Links dockningsstation.

Samarbetet med robottillverkaren KUKA Roboter presenterades

Naturligtvis fick SIGMATEKs besökare även se resultatet av samarbetet mellan SIGMATEK och KUKA Roboter GmbH och drivsystemet som blev resultatet. Som vi berättat tidigare här på vår sida så hade man SIGMATEKs servodrive DIASDrive 100 som utgångspunkt och därefter optimerade man och trimmade dynamiken och precisionen som är av högsta vikt för robotar.

Licensfria utvecklingsmiljön LASAL Class hade också sin plats i montern

För alla programmerare av styrsystem är effektivitet och en kort Time-To-Market av största vikt. Att kunna effektivisera programmeringen skyndar på arbetet och enklaste lösningen är återanvändning av kod. Att även kunna modifiera befintlig kod då man tar en grundfunktion och förfinar eller lägger till nya funktioner snabbar på utvecklingen och reducerar tid för felsökning. Detta är naturligtvis en självklarhet med SIGMATEKs utvecklingsmiljö LASAL Class. Hela utvecklingsmiljön är gratis.

Objekorienterad programmering och återanvändbar kod fick stort utrymme bland konkurrenterna

Under SPS/IPC/DRIVES 2012 var det många utställare som betonade vikten av återanvändbar kod för att reducera utvecklingstiden. Det SIGMATEK har gjort med LASAL Class som skiljer sig från övriga leverantörer är att man har integrerat den objektorienterade tekniken fullt ut och får säga att man använder just objektorienterad programmering. Man kan skapa klasser och objekt. Man kan skapa grundklasser och underklasser. Polymorfism är en av grundstenarna i objektorienterad programmering och den stödjs naturligtvis SIGMATEKs LASAL Class.

Utveckling, programmering, idrifttagning och service - allt med LASAL Class

LASAL Class är verkligen ett All-in-One Tool. Med LASAL Class kan både utvecklaren, serviceteknikern och motion-specialisten arbeta. Då blir det naturligtvis mycket enklare att diskutera och kommunicera om maskinen och eventuella problem när alla använder samma termer. Med LASAL Class lägger man upp hela strukturen och implementerar maskinen som som den är tänkt att fungera. Serviceteknikern kan både felsöka och göra diagnostik på exakt samma klasser och objekt som utvecklaren har implementerat. Vid idrifttagningen sätter sig även motion-specilisten och trimmar in reglerparametrarna för en optimal och säker drift, allt med LASAL Class!


Fler pressreleaser