Hem Om SIGBIAnmäl till vårt nyhetsbrevKontaktSitemap

Textilmaskiner med höga krav på automation


Ville inte låta konkurrenterna komma ikapp - gick över till styrsystem från SIGMATEK

Den schweiziska textil- och broderimaskinbyggaren, Lässer AG, har gått sina egna innovativa vägar för att uppfylla de höga krav som marknaden ställer. För att behålla sitt försprång gentemot konkurrenterna kunde man inte sakta ner. Vid ett generationsskifte av automationsleverantör så valde man SIGMATEK. SIGMATEK är den optimala samarbetspartnern för Lässer AG. Den objektorienterade och licensfria utvecklingsmiljön, LASAL, och den sömlösa integrationen av hårdvara och visualisering ger Lässer AG:s maskiner ett mervärde som imponerar på slutkunderna. Med en innovativ utvecklingsavdelning ser SIGMATEK till att Lässer AG förblir i täten inom en av de mest anspråkskrävande branscherna inom automation.
28 meter bred och 2200 nålar - mycket noga synkroniserat

Lässer AG tillverkar stora broderimaskiner för textilbranschen. Den upp till 28 meter breda maskinen med 2200 nålar imponerar på alla som kommer nära. Allt arbete utförs mycket noggrant tack vare att alla delar är helt synkroniserade med varandra. Lässer AG räknas till en av de innovativa och marknadsledande maskintillverkarna av stora broderimaskiner inom textilbranschen. Man har på sista tiden gett sig in på marknaden för mindre symaskiner. Igenkännande för de mindre industrisymaskinerna är att tråden är lagrad på en spole, precis som på symaskinerna i våra hem. Lässer ville här gå en annan väg och spränga gränser. Genom att applicera den erfarenhet man fått från sina stora industrimaskiner så försökte man bygga in samma skyttelteknik i dessa mindre versioner. Givetvis fanns ett stort hinder i vägen, priset. Små industrisymaskiner ligger i en helt annan prisklass än de stora maskinerna. Med serien LSH har man, till trots, lyckats bygga in denna teknik i de mindre maskinerna med en högre kvalitet, större effektuttag till ett attraktivt pris.

Valde SIGAMTEK framför det 17 år gamla och egenutvecklade styrsystemet

I 17 år har Lässer AG byggt sitt egna styrsystem till sina maskiner som dessutom är speciellt framtagen för varje unika kund. Man insåg snabbt att det skulle vara mycket besvärligt att överföra all teknik och erfarenhet som man samlat på sig genom åren till den mindre serien, tidsmässigt men även kostnadsmässigt. Det var helt enkelt inte försvarbart. Man gav sig helt enkelt ut och letade efter någon som kunde ge en komplett lösning på deras problem. Överst på önskelistan fanns en leverantör som kunde leverera en central lösning som med endast en CPU kunde realisera de höga krav och uppgifter man har för styrningen, drivtekniken och visualiseringen. Endast på detta sättet man kan hålla nere kostnadern, och ännu bättre, inte blanda in flera aktörer! Valet föll till slut på SIGMATEK. SIGMATEKs hårdvarulösning med C-DIAS, utvecklingsverktyget LASAL, den snabba och tillförlitliga fältbussen VARAN tillsammans med DIASDrive 100 för drivtekniken övertygade till slut med sina tekniska fördelar och sitt optimala pris/prestanda förhållande.
 
LÄS MER: DIAS Drive 100

Alla funktioner finns sömlöst integrerat

Herr Spirig, utvecklingschef på Lässer AG berättar: ”Tack vare SIGMATEK så finns alla funktioner sömlöst integrerat. Den konsekventa och öppna tillgängligheten hos styrniningen, visualiseringen, Motion Control, Safety, kommunikationen och programmeringen förenklar och reducerar tid och utvecklingskostnad vid realiseringen av våra maskiner avsevärt. Dessutom kan vi via den höga flexibiliteten i systemet enkelt möta våra kunders krav och införa speciallösningar och vidareutvecklingar. Resultatet blir ett mervärde i maskinen som våra kunder verkligen uppskattar."

LASAL All-in-one utvecklingsmiljö

LASAL är ett objektorienterat utvecklingsverktyg som gör det möjligt att objektorienterat programmera styrningar för maskiner. Tillsammans i ett paket har användaren funktioner för att lösa komplexa uppgifter, projektering och programmering, visualisering, Motion Control, Safety, Service, diagnos och fjärrövervakning. Härmed implementerar man smidigt och effektivt sin applikation. Genom modula kundspecifika mjukvaru-lösningar kan utvecklaren använda dessa för framtida maskinserier som grund eller vidareutveckla och bygga vidare från dessa modulära grundstenar. -"Genom att jobba med detta "All-in-One Tool" reducerar man tiden för utveckling väsentligt." Herr Spirig avslutar: -"Andra system behöver för samma uppgift åtskilliga fler timmar."

Smart parametrering förenklar unik presentation och visualisering

Att ta fram en ny visualisering är heller inga problem i och med den smidiga parame- treringen av variabler som definieras vid skapandet och som därmed ger en trygghet hos utvecklaren, för detta behöver man ingen programmeringskunskap. Genom den höga prestandan i styrsystemet kan man lösa komplexa problem med centralt styrd PLC.
 
LÄS MER: LASAL SCREEN - mjukvara


Fler pressreleaser