Utifrån enskilda önskemål till kompletta lösningar

Automationsexperten SIGMATEK är inte en hårdvaru- och mjukvaruleverantör. SIGMATEK har nått sin position som en ledande problemlösare åt maskinbyggare tack vare sin grundidé att jobba med maskinbyggaren som partner istället för som leverantör. Detta samarbete gynnar båda parter där maskinbyggarens efterfrågan på en automationslösning och SIGMATEKs helhetssyn på maskinen realiseras vid den egna produktionsanläggningen i Österrike.
Vilken är strategi har SIGMATEK inom automationslösningar?
Alexander Melkus: Vi står för kompetens inom lösningar, ledande innovationer och en närhet till våra kunder. Vi betonar allt vårt sätt att lösa problem: Vi erbjuder våra kunder en automations och helhetslösning med mångårigt Application-Know-How. Häri finns också en stor skillnad mellan SIGMATEK och andra inom automation: Hur många företag finns det som har eget styrsystem, egna drivsystem, egen säkerhetslöning, allt integrerat i en stabil utvecklingsmiljö och verktyg?
Framtiden tillhör, trots en ökande kompetens hos maskinbyggare, de maskinbyggare som väljer kompletta lösningar?

Bernd Hildebrandt, försäljningschef SIGMATEK
Österrike
Österrike
Bernd Hildebrandt: Du kan bara tillsammans med en partner i ett grepp lyckas att reducera kostnaderna för din mjukvaruutveckling av nya maskiner. Tack vare vår skalbarhet och modularitet i vårt system täcker vi även upp lösningar för väldigt branschspecifika problem med våra standardprodukter. För oss är det viktigt att ha ett nära samarbete med våra kunder och att vårda detta samarbete. Vi är en partner med mycket hög kompetens som kan hjälpa och assistera maskinbyggaren direkt vid projektstart ända till idrifttagning och slutanvändare.
Vilka är SIGMATEKs starkaste branscher? Fokuserar SIGMATEK på någon speciell bransch?
Alexander Melkus: Vårt fokus ligger i området för serieproduktion av maskiner. Speciellt inom komplexa problem och lösningar där man kombinerar visualisering, kraftfull styrning och ett dynamiskt drivsystem. Det är exempelvis plast-, hanteringssystem-, robot-, förpackning-, tryck och pappersbranschen.
En del av SIGMATEKs filosofi är närheten till kunden. Hur menar ni då?
Bernd Hildebrandt: Vi arbetar mycket nära våra kunder, vi försöker förstå var skon klämmer så att säga. Vi är tillsammans med vår kund och går till botten med problemet och kan med denna information redan på ett tidigt stadium leverera en effektiv lösning i ett kompakt koncept med en hög tillgänglighet på lång tid. Parallellt under utvecklingen har vi våra applikationsingenjörer, vår flexibilitet och vårt Know-How för att producera fram kundspecifik hårdvara alternativt ta fram en kostnadseffektiv lösning med våra standardprodukter.
Varifrån får ni inspiration och idéer till att utveckla nya produkter och lösningar?
Bernd Hildebrandt: Vi lyssnar noga på våra kunder. På så sätt får vi snabbt reda på vilka krav som finns idag och vad som kommer att förväntas av oss i framtiden. Genom denna kommunikation tar vi fram kundspecifik hårdvara men samtidigt en strategisk produktutveckling.
En viktigt kundkraven är att trots den ökande komplexiteten i maskinerna ska applikationerna fortfarande vara enkla att jobba i, hur löser SIGMATEK detta?
Bernd Hildebrandt: Att förenkla användningen av en komplex maskin kräver verktyg som LASAL där de komplexa funktionerna bearbetas i bakgrunden. Ett exempel på praktiska lösningar är programuppdateringar via USB. Ladda ner uppdateringsfilen från maskinbyggaren på ett USB-minne, slå av strömmen till maskinen, sätt i USB-minnet och starta maskinen igen. Nu laddas uppdateringen in utan att operatören behöver ha kunskaper inom programmering. LASAL hjälper dig också med problem som: Hur kan jag återanvända kod? Hur minimerar jag min programmering för maskinserier med olika optioner? Kan jag autogenerera kod för modulära maskiner?
Vad skiljer LASAL från andra programmerings- och utveckligsmiljöer?
Bernd Hildebrandt: LASAL med objektorienterad programmering infördes på marknaden redan år 2000. Tanken var att skapa ett verktyg som modulärt, i form av byggstenar, tar hand om samtliga problem och uppgifter för tekniska lösningar inom industriautomation och sen sätter samman dessa bitar likt lego till en komplett lösning. Idag har vi ett verktyg programmering, visualisering, drivsystem, säkerhetsprogrammering men även service, likt fjärrunderhåll och diagnostik. SIGMATEK var den första som implementerade objektorienterad programmering inom automationsteknik och satte därmed nya riktlinjer för modularitet och återanvändbar kod. Utvecklingsmiljön LASAL med sin OOP erbjuder högsta möjliga flexibilitet vid skapandet av kundspecifika krav och önskemål och sänker samtidigt kostnaderna för utvecklingen.
Ni säger ert drivsystem är helt integrerat i LASAL. Hur fungerar det exakt?

Alexander Melkus, Strategic Sales Management
SIGMATEK
SIGMATEK
Alexander Melkus: Med en sömlös integration av enheter i styrsystemet så har man en ökad samstämmighet i sin arkitektur av enheter och man saknar flaskhalsar, detta är ett viktigt mervärde för en OEM-kund. SIGMATEK löser problem inom komplex motion-control. Funktioner för koppla samman eller frikoppla axlar och synkronisera under drift finns i vårt bibliotek LASAL Motion. Häri använder vi färdiga funktionsblock för rörelsestyrning. T.ex. har vi moduler för positionering, kontroll av rörelsemönster, roterande knivar och flygande såg.
SIGMATEK utvecklar sedan 2008 egna drivsystem. Varifrån kommer kunskapen som behövs för denna utveckling?
Alexander Melkus: I vår portfölj har vi alltid kunnat erbjuda drivteknik. Tidigare var det genom ett partnersamarbete. År 2008 tog vi över utvecklingsavdelningen vid företaget S-Drive och har därefter byggt ut och investerat stort i denna avdelning. Därmed har vi den Know-How och de resurser vi behöver för att självständigt kunna täcka upp behovet inom drivsystem. Efter att vi presenterat vår första egenproducerade servoförstärkare har vårt sortiment verkligen vuxit vilket även skapat viss uppståndelse på marknaden.
Hos KUKA:s senaste robotserie sätter man in drivsystem från SIGMATEK. Hur uppstod detta samarbete?
Alexander Melkus: Ja vi är naturligtvis glada att KUKA använt sig av vår tekniska kompetens och valde att sätta in vårt drivsystem i sin serie KR-Agilus. I nära samarbete med KUKA tog vi vårt koncept från DIASDrive 100 och optimerade detta med fokus på kraven inom robotik. Påståendet "Full funktionalitet i ett litet utrymme" gäller också för detta sexaxliga drivsystem. Vår regleralgoritm har vidareutvecklats tillsammans med KUKA med fokus på den precision och dynamik som KR-Agilus skulle ha. Det var en utmaning att få ner drivsystemet i denna kompakta kapsling, KR C4. Det gällde ju samtidigt att bibehålla högsta möjliga prestanda för 1-fas matning. KR-Agilus kan anslutas både til 110 och 240 Volt.
Ni presenterade tidigare i år HMI-Link, en ny överföringsteknnologi. Vad är tanken bakom denna teknik?
Bernd Hildebrandt: Vid paneler och knappsatser som skulle placeras en bit bort från styrskåpet, var man beroende på vilket standard, begränsad till endast ett par meter. Konventionella USB-anslutningar når endast 5 meter, vissa DVI-lösningar klarar 10 meter. Därför har SIGMATEK utvecklat HMI-Link tekniken och den tillåter oss att via Ethernet, en vanlig Cat-5e kabel att ksicka våra signaler för touch, USB, ljud och Ethernet ända upp till 100 meter bort från styrskåpet. Vi förlorar inte ens någon information allt sker snabbt och säkert. Dessutom innefattar vår lösning överföring av nödstoppssignaler eller andra tvåhands-lösningar.
Hur fungerar denna teknik mer exakt?
Bernd Hildebrandt: Systemet bygger på en ren hårdvarulösning. Till skillnad från anda Thin-Client lösningar har vi inga drivrutiner och man belastar inte heller processorkraften i sin PC. Licenser för annan mjukvara står maskinbyggaren fritt att handla in och installera för behovet i sin maskin. Inställning av närverksadresser och nätmasker som är vanligt vid tunna klienter behövs inte heller vilket i servicefall är en klar förbättring för teknikern. System är inte beroende av något speciellt operativsystem och maskinbyggaren har därmed helt fria händer att installera denna produkt i sin visualisering. All information överförs via en enda kabel. Bildskärmsinformation, touchinformation, USB och video, allt skickas över en och samma kabel, en Gigabit Ethernet kabel. Själva överföringstekniken ger stora fördelar när nu maksinbyggare vill kunna presentera allt mer information i sina paneler. Med HMI-Link kan vi även presentera filmklipp för idrifttagning och alarm m.m. Med HMI-Link har vi en upplösning i Full HD med 1920 x 1080 pixel och kan spela upp filmklipp helt flimmerfritt.
Vad är värdet i en "En-kabel-lösing"?
Bernd Hildebrandt: Då systemkostnaderna kraftigt reduceras så är intresset verkligen stort för denna typ av lösning. Den extra kabeldragningen försvinner och själva kabeln är väldigt smidig att arbeta med. I början på 2012 hade vi en 19-tums touchpanel med HMI-Link redo för marknaden. Under SPS/IPC/DRIVES hösten 2012 presenterade vi en mobil, 8 tums, touchpanel för system där operatören behöver förflytta sig runt och inom själva maskinen med kontrollen i handen.
Vilka andra produktnyehter finns det att se hos er under SPS/IPS/DRIVES 2013 att se?
Alexander Melkus: För oss är SPS/IPC/DRIVES mässan i Nürnberg huvudmässan i Europa. Vi presenterar nya teknologier och produkter som breddar och förbättrar vår totallösning. 2012 visar vi en riktigt stor nyhet. Utöver handkontrollern med HMI-Link har vå så klart vår styrskåpslösning för HMI-Link, PC321, en 2,0 GHz Intel Celeron-Processor med SSD-lagringsmedia. Vår absoluta höjdpunkt blir den nya generationen I/O S-DIAS.
Kan ni berätta mer om S-DIAS?
Bernd Hildebrandt:S-DIAS betyder super-kompakt. Till dagens datum (hösten 2012, reds. anmärkning) har vi i S-DIAS världens mest kompakta I/O-serie. Hela 20 kanaler ryms på en bredd av 12.5 mm, 103.5 mm höjd och ett djup på 72 mm. S-DIAS är en komplett modulär lösning med DIN-skenemontage, en förenad fältbuss och elektronik i samma kapsling. Med sin robusta konstruktion har vi nått en nivå av mycket hög tålighet mot vibrationer och tillförlitlighet. Monteringen utförs dessutom helt utan verktyg och montage av kablage m.h.a. Push-In kontakter. Där reduceras installationstid och kostnad till ett minimum. S-DIAS kommer dessutom som en ren säkerhetslösning och kan konfigureras helt fristående från en vanlig standard-PLC.
-
>Automationslösningar och HMI upp till 100 meter bort från styrskåpet med HMI-Link
-
>S-DIAS - Världens mest kompakta I/O-serie
-
>KUKA robotar drivs med servodrives från SIGMATEK - Högsta funktion i minsta utrymme
-
>Mobila HMI-lösningar och handkontroller upp till 100 meter från styrskåpet
-
>3-axligt servo i kompakt Cold Plate utförande
-
>Kuverteringsmaskin för alla uppgifter från BÖWE SYSTEC i samarbete med SIGMATEK
-
>LASAL utvecklingsverktyg