Hem Om SIGBIAnmäl till vårt nyhetsbrevKontaktSitemap

Maskin förpackar choklad i hög hastighet


För en hög produktionstakt valde man en automationsleverantör som ser helheten - man valde SIGMATEK

Lareka förpackningsmaskin
Förpackningsmaskinen NP 350 sr utvecklades just för packetering av chokladbitar
Choklad är ett av de livsmedel som förekommer i allra flest varianter och utförande. Nu för tiden ligger trenden i att chokladen är formad i munsbitsstora avlånga chokladbitar. Förpackningsmaskiner från holländska maskinbyggaren Lareka packar ner dessa chokladbitar i sina förpackningar. För att nå en hög produktionstakt och en pålitlig produktionscykel valde man ett styrsystem som täcker upp alla delarna inom styrsystem och drivsystem, man valde SIGMATEK.

Omsluter upp till 350 chokladbitar i minuten

Lareka utvecklade en speciell maskin för de tuffare kraven de fick från sin uppdragsgivare. Resultet blev maskinen NP 350 sr som förpackar choklad i plastfolie och därefter in i kartonger. NP 350 sr förpackar 350 stycken chokladbitar i minuten.

Fiffig mekanisk konstruktion ger operatören flera möjligheter att förpacka

förpackningsmaskin banderoll
Väljer operatören att linda in chokladen med s.k. banderoller så plockar detta stapelmagasin fram respektive banderoll som senare kommer att omsluta chokladen
Efter att chokladbitarna har fått sin rätta form färdas de med hjälp av transportband vidare mot förpackningsmaskinen. Beroende på hur produkten ska förpackas så kan operatören välja på tre olika utförande. I sitt enklaste utförande kan chokladbitarna omsluts i en enkel plastfolie. Som extra alternativ kan man även linda runt ett band utanpå folien. Det sista alternativet, den klassiska varianten, omsluter chokladen med två folier och chokladen omsluts likt innehållet i ett kuvert.

Redan från början sökte man ett kompakt system - ett "allt i ett"-system

Henk Somers, VD vid Lareka, berättar:"Redan från början av vår utveckling satte vi upp målet att vi skulle ha ett kompakt system där leverantören redan hade integrerat styrsystemet med drivsystem och motion-control i sin produktportfölj. Dessutom var det trånga utrymmet i vår maskin också ett krav tillsammans med att man skulle kunna ansluta extern hårdvara." Allt detta kunde man leverera från österrikiska SIGMATEK.

Flexibelt och optimalt anpassat - 1,6 GHz processor och I/O med kommunikation i bakplanet

CIPC industri-pc PLC
Den kompakta industri-PC:n, C-IPC, har en 1,6 GHz processor, Compact-Flash minneskort och flera gränssnitt för extern kommunikation
Maskinens ca 100 I/O:s läses in i styrsystemet med SIGMATEK:s C-DIAS serie av I/O-moduler. De kompakta modulerna har integrerat kommunikation och strömförsörjning i bakplanet som alla modulerna monteras upp på. Själva maskinens hjärta är en robust industri-PC, C-IPC, som monteras direkt på C-DIAS modulernas bakplan, ingen extra kabeldragning är nödvändig. C-IPC:n finns i olika storlekar upp till 1,6 GHz. För full överblick och kontroll på maskinen har operatören ett 15 tum stort HMI, en touchpanel.
 
LÄS MER: IPCs

Fältbussen VARAN med cykeltid <100µs syr samman alla enheter och alla Safety-signaler

För kommunikation mellan maskinens olika enheter och givare använder NB 350 sr VARAN. VARAN är den Ethernet-baserade fältbussen som kommunicerar i hård realtid med cykeltider <100 µs. Även säkra signaler så som nödstopp och signaler för olika skyddsklassade områden transporteras snabbt och säkert med VARAN tack vare dess "Black-Channel" princip.
 
LÄS MER: VARAN-buss grunderna

Säkerheten utvärderas i det sömlöst integrerade säkerhets-PLC:t

Alla säkerhetskritiska moment övervakas av SIGMATEKs säkerhetslösning C-DIAS Safety. Säkerhets-PLC:t kan placeras och monteras fritt på bakplanet där det passar bäst i förhållande till maskinens konstruktion. Man har inga restriktioner vad gäller placeringen av placeringsordning och liknande. Konfigurationen av säkerhetsapplikationen görs i LASAL Safety Designer, sömlöst integrerat med maskinens övriga styrsystem så att man enkelt kan skicka signaler mellan säkerhets-PLC:t och exempelvis HMI:t.
 
LÄS MER: Säkerhetskomponenter

Motion-lösningen med DIAS-Drive 100 underlättar igen

Henk Somers är mycket nöjd med valet av styrsystem. -"Tack vare SIGMATEKs kompakta lösning så sparar vi in på kabeldragning, plats i styrskåpet och installationstid. Tack vare sin modularitet är systemet också enkelt att underhålla och att vidareutveckla." Med DIAS-Drive 100 har man lyckats möta de kompakta kraven som finns inom förpackningsindustrin.
 
LÄS MER: DIAS Drive 100

Ethernet öppnar upp för kommunikation med maskinen

Via styrssytemets integrerade Ethernet-port är det möjligt för operatörer och maskinbyggare att stå i direkt kontakt med sin maskin. Maskinen ansluts till det lokala nätverket vilket ger operatören möjlighet att övervaka maskinen från en dator någonstans i fabriken. Ger man maskinen tillgång till Internet kan maskinbyggare också övervaka och snabbt ställa en diagnos på maskinen oavsett var på jorden man befinner sig. Larm, statistik, mjukvaruuppdateringar och status kan allt övervakas via Ethernet-porten.

LASAL - Utvecklingsmiljön som reducerar utvecklingstiden och underlättar fjärrövervakning

objektorienterad programmering OOP klasser objekt
Objektorienterad programmering, OOP, innebär att maskinens komponenter implementeras i klasser med inkapslad kod. Fördelarna är att man kan återanvända kod, enkelt kan vidareutveckla källkoden och även enkelt kan förstå maskinens olika uppgifter och funktioner
Henk Somers är övertygad om att SIGMATEKs utvecklingsmiljö som sedan år 2000 jobbar med objektorienterad programmering, OOP, och den grafiska presentationen av källkoden sparar tid och pengar. Konceptet med klasser och objekt var för medarbetarna lite ovant i början men fördelarna visade sig vara stora. Dessutom så är fjärrövervakning av maskinen, diagnosticeringen och alla automationsuppgifter fullt integrerat i LASAL vilket är en mycket stor fördel.
 
LÄS MER: LASAL CLASS - mjukvara

SFC medförde "språkbarriärer" mellan konsktruktörer och programmerare - dessa hinder revs ner av LASAL

Henk Somers fortsätter: "Exempelvis så har vi rivit flera språkbarriärer mellan konstruktörer och programmerare där man nu ser källkoden i form av maskinkomponenter. Både konstruktören och programmeraren pratar i slutändan om mekaniska komponenter men förrut så hade de svårt att förstå varandra när koden implementerades med SFC, Sequential Funktion Chart."


Fler pressreleaser