Sök
Stäng denna sökruta.
Wireless HMI

Wireless HMI

Mobil operatörspanel med integrerat nödstopp och säkerhet

Drift med större frihet för operatör, datautbyte via WLAN och integrerade säkerhetsfunktioner … med den trådlösa operatörspanelen HGW 1033 kombineras alla dessa funktioner på ett smart sätt. Dessutom, tack vare OPC UA är den trådlösa manöverpanelen öppen för alla system. Operatörspanelen, som ger maximal driftfrihet, kan även vid ett senare tillfälle integreras i befintliga maskiner och system. Med sitt batteripaket, som har en drifttid på två timmar i fullt driftläge, väger den trådlösa operatörspanelen endast 1 350 gram.

Copyright SIGMATEK GmbH

Fri rörlighet utan kablar

Hittills har arbetsområdet kring maskiner och anläggningar med mobila operatörspaneler begränsats av två faktorer: längden på operatörspanelens kabel och den säkerhet som krävs för både människor och maskiner i dessa utsatta, industriella miljöer. Med den trådlösa HGW 1033 kan operatören nu både övervaka och styra sin maskin och process utan fysiska hinder. Tack vare den trådlösa tekniken har risken att snubbla över långa kablar eliminerats. Med den nya ”Wireless Roaming-funktionen” kan även driftområdet utökas ytterligare efter behov.

Copyright SIGMATEK GmbH

Trådlös Safety to go

Det trådlösa mobila operatörspanelen med sin kraftfulla EDGE2 Technology-processor, intuitiva 10,1-tums multi-touch glasskärm och integrerade säkerhetselement (SIL 3, PL e) definierar om konceptet för mobil drift, installation och undervisning helt och hållet:

För trådlös kommunikation i industriella miljöer krävs ett färdigutvecklat koncept. Med HGW 1033 överförs data redundant med hjälp av WLAN-teknik över två separata frekvensband, 2,4 och 5,0 GHz.

Med HGW 1033-3 har  operatören hela tiden alla säkerhetsfunktioner ”till hands” och kan bekymmerslöst utföra önskad åtgärd. Ett dödmansgrepp, ett nyckelvred och en aktiv belyst nödstoppsknapp finns integrerat i panelen. Säkerhetskonceptet är TÜV-certifierat och uppfyller SIL 3 och PL e. Säkerhetsrelaterad data utbyts över WLAN enligt Black Channel-principen.

Genom standardiserade gränssnitt och protokoll, som Ethernet och OPC UA, kan trådlösa lösningar även kommunicera med styrningar från andra tillverkare, ERP och molnapplikationer.

En annan fördel, utöver att man inte behöver kabel, är att det inte längre behövs en operatörspanel till varje unik maskin och robot i fabriken. HGW 1033-3 kan ersätta dem alla vilket sparar in på kostnaden av en maskin och anläggning. Exempelvis i produktionshallar med flera robotar från samma tillverkare räcker det i princip med en HGW för alla.

För komplexa och ofta hundratals meter långa maskiner/produktionslinjer och system sätter man upp flera basstationer, ofta i kombination med flera trådlösa operatörspaneler. Med SIGMATEKs ”Wireless Roaming” kan räckvidden för den trådlösa oepratörspanelen utökas efter behov. Operatören loggar som vanligt in på önskad system-/maskindel och på motsvarande säkerhetszon. Tack vare ”Wireless Roaming” kan operatörer ta med sig sin operatörspanel över ett mycket större område utan risk för att tappa signalen. WLAN säkerställer kostnadseffektiv och enkel installation i en befintlig nätverksarkitektur.

Basstation:

BWH 001, en gateway med docknings- och laddningsfunktion, utvecklades speciellt för den trådlösa operatörspanelen HGW. Förutom det trådlösa gränssnittet till HGW:n finns även två fysiska Ethernet-gränssnitt, allt för en flexibel integration mot fabrik, anläggning och maskin. Den mobila operatörspanelen överför data direkt till basstationen, BWH 001, via en ”peer-to-peer”-anslutning, som i sin tur hanterar kommunikationen med säkerhets-PLC:t, S-DIAS Safety, från SIGMATEK.

Om operatören inte behöver sin HGW 1033 för tillfället så placeras den med fördel i basstationen och laddningen av batteriet startar automatiskt.

Copyright SIGMATEK GmbH

Förutom sina säkerhetselement har HGW 1033 även två magneter. Den mobila operatörspanelen kan därför enkelt placeras/hängas på valfri maskindel utan separat fäste – en praktisk funktion.

Basstationen, BWH 001, utvecklades för HGW 1033. Den redundanta dataöverföringen på separata frekvensband (2,4 och 5 GHz) ökar nätverkets tillgänglighet.

Copyright SIGMATEK GmbH
Copyright SIGMATEK GmbH

Safety to go: HGW 1033 har ett aktivt belyst nödstopp, nyckelvred och dödmansgrepp (SIL 3, PL e). När nödstoppsknappen lyser rött indikerar den tydligt att operatörspanelen har loggat in på utvald maskins nödstoppsslinga och blivit en del av säkerhetskretsen.

HGW 1033:s 7-segmentsdisplay presenterar det maskin-ID man är inloggad mot. Vid behov kan en RFID-läsare eller roterande enkoders också integreras.

Copyright SIGMATEK GmbH
Copyright SIGMATEK GmbH

När kommunikationen och säkerhetsdata överförs redundant, 2,4 och 5 GHz, så ökar tillförlitligheten avsevärt.

HGW 1033 kopplas direkt till den valda maskinen och säkerhetsstyrningen. Basstationen BWH 001 fungerar som en brygga mellan LAN och WLAN – detta gör ”Wireless Roaming” möjlig.

Copyright SIGMATEK GmbH
Ladda ner broschyr

Objektorienterad programmering

Objektorienterad programmering förenklar arbetet och utvecklingen med nya maskiner. Utvecklingstiden kortas ner och därmed även kostnaden.

Wireless HMI

Öka operatörens räckvidd med en trådlös operatörspanel och integrerat nödstopp. För ytterliggare längre avstånd finns stöd för roaming, också som en standard lösning.

Flexibel säkerhet

Med Safety-Hotswap bygger man upp sin produktionslinje eller AGV-flotta under drift. Anslut eller koppla bort nödstopp och säkerhetskretsar. Kabelbundet eller trådlöst, ni väljer. Mobil datakommunikation, 5G, stödjs också.

Automation 4.0

SIGMATEK har hårdvaran för Automation 4.0. Trådlös operatörspanel för ökad räckvidd, trådlös safety mellan decentraliserade styrningar och sömlöst integrerad fjärruppkoppling.

Obegränsade systemlösningar

SIGMATEK skräddarsyr din automationslösning med standard hårdvara. En decentraliserad och modulär approach sänker kostnaderna och ökar flexibiliteten för "batch-one".

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå